Наша зграда зидана је пре више од 60 године (1960)!

БЛОК 2, НОВИ БЕОГРАД

slika4

Преузето са Google Maps

blok_2m

Преузето са: https://sr.wikipedia.org/sr-ec

Положај
Налази се на централној локацији општине, у близини зграде општине Нови Београд. Трапезног је облика, са ужим крајем код кружног тока – раскрснице улица Михајла Пупина, Омладинских бригада и Париске комуне. Поред улица Михајла Пупина и Париске комуне, ограничен је улицама Маршала Толбухина и Отона Жупанчича.
Грађевине
У блоку се углавном налазе стамбене зграде, од којих неколико једнаких солитера карактеристичних за Нови Београд. Блок је богат зеленим површинама, игралиштима за децу, стазама за шетњу и бициклистичким стазама. Осим стамбених зграда, ту је смештен и вртић „Изворчић“, као и Средња туристичка школа. Одлуком Министра просвете Републике Србије, 17. јуна 2002. године, угашена је Основна школа „Лењин“ у улици Отона Жупанчича бр. 4, а школска зграда је дата на коришћење Средњој туристичкој школи.
Блок 2, Нови Београд, кошаркашки терени
Спортски терен
Вероватно најпознатији објекат у блоку 2 је спортски, кошаркашки терен „Ранч“. На њему су стасале многобројне генерације, а од познатијих ту су начинили своје прве кошаркашке кораке Марко и Срећко Јарић, Мока Славнић је играо „два на два”, а Александар Ђорђевић је увежбавао тројке.
Околина
У околини блока се налазе и Дом здравља, Институт за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“, основне и средње школе (Туристичка, Графичка и 9. београдска гимназија, затворена пијаца „Стари Меркатор“, Хала спортова „Ранко Жеравица“, пошта, банке, биоскоп Фонтана, бројни малопродајни и угоститељски објекти.
Саобраћај
Блок 2 је бројним аутобуским линијама повезан са центром града и осталим градским подручјима. У Булевару Михајла Пупина су стајалишта линија 16, 17, 73, 82, 83, 85, 88, 607, 610, 611, 612, 613, 711. Улицом Париске комуне пролазе аутобуси на линијама 18, 65, 72, 75, 76, 77, 78, 82, као и линија А1 за аеродром „Никола Тесла“.


Наша зграда направљена је пре више од 60 година, поштујмо то!
op1a op1 op2